Despre proiect

Afterschool

„AfterSchool” reprezintă un demers ambițios de accesibilizare și democratizare a artei contemporane prin dotarea tuturor celor aproape 6300 de școli din România cu un kit expozițional sub formă de ziar A3, de 32 de pagini, conținând desenele lui Dan Perjovschi, care pot fi instalate în multiple moduri de către elevi. Cu ajutorul mediatizării naționale pe care mizăm, un rezultat important al proiectului va fi aducerea în agenda publică a stării educației artistice în școli și a unei dezbateri între părțile interesate (minister, ISJ-uri, sindicate din învățământ, comunități locale, părinți) a egalității de șanse ale elevilor din mediul rural.

 

DAN PERJOVSCHI este unul dintre cei mai reprezentativi artişti contemporani români, cu numeroase expoziţii personale şi participări de grup în instituţii internaţionale consacrate. Practica sa constă în comentarii critice, prin desen şi text, la adresa unor subiecte problematice ale lumii contemporane: consumism, democraţie, terorism, corupţie, manipulare politică şi mediatică, implicare socială. Discursul său este un răspuns la contextele în care lucrează, iar proiectele iau forma unor vaste instalaţii grafice pe suprafeţe diverse (pereţi, ferestre, pardosele) sau a unor publicaţii, de obicei ziare alb-negru cu ilustraţii, care sunt distribuite vizitatorilor.

Dan Perjovschi utilizează ca materie primă ziarul, pe care îl înglobează în practica sa intervenind asupra lui în diverse moduri, artistul fiind interesat atât de materialitatea, cât și de conținutul ziarului ce se perimează rapid. Perjovschi comentează în mod incisiv realitățile curente ale lumii contemporane, deturnează și recontextualizează în permanență evenimentele care compun orizontul prezentului, le revelează semnificația și ne reamintește de necesitatea angajamentului nostru ca cetățeni. Pentru Dan Perjovschi ziarul este o platformă cu care a lucrat direct încă din 1991 – când a început colaborarea sa cu Revista 22 –, prin care comunică (realizând proiecte pentru și din ziare), din care își extrage ideile sau pe care o utilizează fizic, ca material de lucru în diverse tipuri de instalații spațiale și cărți de artist.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This